Alimentatia corecta a copiilor

Intentionat am scris “ajutam” in titlu. Pentru ca nu e vina copiilor atunci cand fac alegeri nesanatoase. Sunt pur si simplu coplesiti de reclame din toate partile, vad la scoala colegi care vin cu tot felul de biscuti si caramele, in casa gasesc covrigei si bombonele, iar la mall toate fast-food-urile le fac cu ochiul.

Tot mai multe studii arata cu degetul catre dieta nepotrivita a prea multor copii si atrag atentia asupra riscurilor la care sunt ei supusi in ceea ce priveste dezvoltarea de boli grave la maturitate sau chiar mai devreme.

Este de datoria noatra, ca parinti, sa ne informam in legatura cu alimentatia, sa ne punem la punct un plan care sa ne ajute sa mancam sanatos si sa transmitem asta si copiilor. Sa ne asiguram de asemenea ca mananca in primul rand acasa, astfel incat sa limitam ocaziile in care vor manca alimente total nesanatoase. Evident ca nu vom putea controla in totalitate ce mananca ei si nici nu trebuie obligati, certati, amenintati si astfel traumatizati in privinta alimentatiei – trebuie sa le spunem adevarul despre alimente si sa ii ajutam sa-si insuseasca obiceiuri sanatoase .

Dr. Joel Fuhrman, nutritionist foarte apreciat in SUA si tata a 4 copii, povesteste in cartea lui Disease Proof Your Child, cat de dornici sunt copiii sa cunoasca detalii despre valoarea nutritiva a alimentelor, mai ales daca sunt implicati in pregatirea mancarii. Cu cat li se explica cat de bine le fac fructele, legumele nucile si cat  rau provoaca alimentele ultraprocesate, cu atat se vor stradui sa faca alegeri mai sanatoase si se vor simti mandri de asta. Tot dr. Fuhrman da cateva reguli de baza pentru a elimina, macar din casa, tentatiile alimentare nesanatoase.

 

1. Sa avem mereu in casa, la indemana, fructe, legume, nuci/seminte (si sa le consumam in special crude) si leguminoase (consumate incoltite sau gatite prin fierbere doar in apa).

2.  Sa inlaturam zaharul, sarea si faina alba din casa. Daca nu se poate renunta de tot la paine, este indicat a se consuma numai paine din cereale integrale si, preferabil, facuta in casa. Tot aici intra si pastele- ce pot fi inlocuite cu paste de hrisca etc. (Noi facem acasa paste din faina de hrisca, in macinat si apa si sunt delicioase – metoda este identica cu cea folosita la prepararea taiteilor clasici de casa sau folosind un aparat special pentru taitei).

3.  Sa folosim cantitati mici de ulei si, in niciun caz, sa nu prajim, ci sa adaugam la sfarsit. De asemenea, in locul dressingurilor cu mult ulei, sa folosim seminte, nuci si avocado (acesta din urma amestecat cu mustar bate de departe maioneza cu ou si ulei de floarea soarelui).

4. Sa spunem NU alimentelor prajite sau facute la gratar, intrucat temperaturile mari la care sunt gatite duc la formarea de substante cancerigene.

5. Sa eliminam toate sucurile artificiale din casa, fie ele carbogazoase sau nu. Singurele benefice sunt cele proaspat stoarse (si diluate cu apa) sau sucul de citrice.

6. Sa avem la dispozitie tot felul de gustari sanatoase precum: morcovi spalati, curatati si taiati, rosii cherry, boabe de mazare, nuci/seminte, fructe frumos aranjate pe platou sau intr-un castronel, fructe deshidratate (mare grija la copiii sub 2 ani pentru ca se pot ineca).

 

Dr. Fuhrman este adeptul unei diete predominant crude, insa crede in acelasi timp ca pentru a manca destule alimente vegetale, este important sa le consumam si fierte in apa sau la aburi. In acest fel vom consuma destule calorii si vom fi mai putin tentati sa consumam mancaruri grele, procesate la temperaturi foarte mari.

Toate schimbarile alimentare trebuie facute treptat, iar atunci cand eliminam ceva animal de pilda, ideal este sa inlocuim  cu ceva vegetal care ne satisface, cum ar fi sa inlocuim untul sau maioneza clasica cu retete ce au la baza avocado.

 

Sa auzim de (schimbari) de bine!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*