- ingrijirea unghiilor prin manechiura este bine sa fie efectuata saptaminal, manichiura pentru unele profesiuni fiind chiar obligatorie
- Unghiile se curata cu un dizolvant daca mai au urme de lac pe ele, dupa care se taie si se pilesc.
- Pentru dizolvarea lacului se poate folosi acetatul de amil, eterul acetic, eterul sulfuric si acetona, aceasta din urma fiind solventul obisnuit. Nu se recomanda insa folosirea acetonei pure, deoarece usuca unghiile prea tare. Acest inconvenient poate fi remediat prin adaos de corpuri grase ca: ulei de ricin, esteri ai lanolinei etc.
- Daca unghiile sunt fragile, urmatoarea operatie este aplicarea pe unghii a unui ulei sau creme grase si curatarea zonei de sub unghii.Aceasta curatire se executa cu putina vata inmuiata in solutie de amoniac.Daca pielita de sub unghii se coloreaza din cauza unor substante canitrat de argint, solutii de mercur etc. se pot folosi solutii decolorante.
Formule:
1. Acid citric
- Apă: Se îmbibă o bucată de vată pusă pe pilă și se freacă pielea de sub unghie.
2. Oxid de titan 5 g
- Gumă tragacanta 0,50 g
- Apă de roze 40 g
- Glicerina 10 g
- Tinctură de benzoe 2 g
Preparare. Guma tragacanta se triurează cu glicerina, se adaugă apă de roze și se încălzește pe baie de apă pînă la obținerea mucilagiului. Oxidul de titan se încorporează prin triturare în mucilagiu. Se adaugă tinctură de benzoe.
Indepartarea pielitei
Indepartarea pielitei din jurul unghiei, cu ajutorul forfecutei, se face inmuind degetele timp de aproximativ 5 minute, intr-o solutie de apa calda si sapun. Pentru inmuierea pielitei mai poate fi folosita si urmatoarea solutie:
- Carbonat de sodiu anhidru Borax
- Glicerina
- Apa
Se adauga jumatate lingurita din aceasta solutie la un castronas de apa.Pielita din jurul unghiilor se desprinde si se taie cu forfecuta.Pielita mai poate fi indepartata si prin aplicarea unei lotiuni speciale:
- Fosfat trisodic
- Glicerina Apa distilata
Dezinfectearea
Dupa aceste operatii, degetele se dezinfecteaza cu alcool camforat, se Iasa sa se usuce, apoi se aplica lacul.Este indicat ca lacul de unghii sa se asorteze la culoarea rujului de buze.O unghie prea lata va parea mai ingusta daca se va lasa un mic spatiu de o parte si de alta a. Daca mainile nu sunt ireprosabile, un lac incolor este cel mai indicat. Aplicarea este buna, daca primul deget s-a uscat cind am aplicat lacul pe ultimul, astfel incit putem incepe cu aplicarea celui de al doilea strat.
Un lac de buna calitate trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
- — dupa aplicare nu trebuie sa-si piarda luciul;
- — sa fie atit de dur, incit sa reziste la frecare, fara a face unghiile rigide;
- — sa fie inofensiv;
- — sa-si pastreze luciul si culoarea in contact cu apa si sapunul.
Lacul de unghii
Compozitia unui lac de unghii este in general complexa, el continind o baza sau un element filmogen, un dizolvant, un diluant, un plastifiant, un amestec de rezine pentru imbunatatirea luciului si rezistentei peliculei de nitroceluloza, un colorant si parfum.
Ca baza se folosesc celuloidul natural, acetilceluloza, solutiile de nitroceluloza.
S-au facut incercari de a se folosi alte materii prime care n-au dat insa rezultatele scontate. Nitroceluloza se foloseste in proportie de 5 g la 100 g lac, celuloidul si acetilceluloza in proportie de 2,5 g la 100 g lac. O solutie simpla de nitroceluloza lasa prin evaporare un film casant cu proprietati adezive mediocre. Pentru a obtine un film mai flexibil si mai aderent este necesara adaugarea de plastifiant. Ca plastifiant se foloseste des uleiul de ricin. De obicei se folosesc amestecuri de substante plastifiante.
Colorantii utilizati la prepararea lacului joaca un rol deosebit si trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
- — sa fie rezistenti la lumina;
- — sa aiba stabilitate;
- — sa nu atace pielea si unghia;
- — sa nu coloreze unghia.
Doza de colorant variaza intre 5—10 g la litru de lac. Dintre colorantii folositi amintim: safranina, eozinatul de potasiu, crisoiodina, fucsina bazica, fucsina sulfonata, carinoizina, rodamina.
Pigmentul sidefat din lacurile sidefate este guanina.
Deoarece culoarea dorita nu se poate realiza cu un singur colorant, se recurge la amestec. in cazul in care nu obisnuim sa coloram unghiile, acestea vor fi lustruite folosind in acest scop una din pastele indicate:
Corectarea formei unghiilor:
- unghia prea scurta;
- unghia prea lunga;
- unghia prea lata.
Formule:
- Bioxid de staniu 20 g
- Caolin 5 g
- Carmin 0,25 g
Glicerolat de amidon q.s. pentru obtinerea pastei.
- Caolin 16 g
- Piatra ponce pulverizata 5 g
- Talc 10 g
- Carmin 0,25 g
- Glicerolat de amidon q.s. pentru a obtine o pasta consistenta.
Se freaca unghiile de 2—3 ori, apoi se lustruiesc cu pinza fina sau cu piele de caprioara.
Frumusetea unei maini chiar ingrijite nu poate fi desavirsita fara unghii bine intretinute. Nu-i nevoie ca unghiile sa fie mari, rosite tare, ci ele trebuie sa fie curate, bine pilite, lustruite sau lacuite intr-o culoare placuta.
Leave a Reply