A trecut ceva timp de cand n-am scris un articol de genul asta, partial pentru ca am vrut sa-mi fac o idee si mai clara despre ce ar trebuie sa manance cei mici in primii ani de viata, inainte de a pune pe tapet idei care risca a fi luate ad literam. Nu sustin ca am completat toate piesele puzzle-ului, insa sunt destul de multumita de unde ma aflu acum in privinta nutritiei pentru fetita mea.
O sa fiu foarte sincera:
- inca nu imi este foarte clar daca ii dau destule produse de origine animala fetitei (da, ati citit bine), insa sper sa clarific asta in viitorul apropiat pentru ca timpul imi va permite ceva mai mult sa investighez aspectul asta.
- ma preocupa mai mult un meniu complet, din toate grupele alimentare, pe cat posibil organic fara sare, zahar si fara niciun fel de produse rafinate si mai putin proportia crud/gatit (usor) din alimentatia ei… desi, daca luam in calcul faptul ca este inca alaptata, cred ca e in continuare high raw.
Voi detalia concluziile mele legate de consumul de produse animale in alimentatia copiilor, insa n-as vrea sa intru mai mult in detalii acum; voi face asta intr-un articol separat.
Acum mi-am propus sa scriu doar ce-i dau fetitei mele sa manance la 1 an si aproape 10 luni pentru ca am primit intrebarea asta des in ultima vreme. In mare masura, meniul fetitei este si al meu, doar ca eu beau mai mult smoothie si mananc mai multe frunze verzi… ceea ce cu ea a devenit mai dificil.
MIC DEJUN
La micul dejun bea uneori putin smoothie din frunze si fructe, smoothie doar din fructe cu cateva seminte sau putin suc de portocale organice cu o lingurita de seminte de chia sau rontaie un morcov mic.
In timp ce bea sucul ii pregatesc cerealele, pe care le variez in permanenta.
Dintre cereale si pseudocereale, doar hrisca ii dau cruda (hidratata, incoltita si apoi deshidratata). O mananca simpla pentru ca ii plac mult boabele crocante sau ii adaug cateva bucatele de banana si bucati mici de nuca.
Ii dau si orez salbatic dupa ce il “incoltesc” doar in deshidrator, insa nu se considera crud, pentru ca a fost tratat la temperaturi mari dupa recoltare.
Am incetat a-i mai da fulgii integrali din ovaz sub forma cruda, pentru ca nu stiu daca au fost hidratati pentru a scapa de acidul fitic. Astfel ii pun in apa clocotita pentru 2-3 minute, apoi adaug bucati mici de banana, mar, para, in, cocos, nuca, seminte de floarea soarelui etc (un singur fel de nuci/seminte la o masa si max 1-2 feluri de fructe, de regula banana si inca un fruct acrisor).
Ii mai dau quinoa, amaranth, mei, orez brun, fulgi din grau si secara germinate de la Granovit, kamut.
Dintre cele de mai sus cel mai des ii dau hrisca, mei, quinoa, amaranth, orez salbatic, iar mai rar orez brun, fulgi din ovaz, fulgi din grau si secara incoltite de la Granovit si asta pentru ca prefer sa ii dau cat mai putin gluten si pentru ca primele sunt mai bogate nutritiv pe calorie.
Cand nu mananca prea mult din cerealele de dimineata, ii fac dupa masa cateva paste King Soba bio (au multe variante: hrisca cu wakame, cartof dulce cu orez brun etc) sau paste integrale cu ciuperci de la Petras. Peste zi mananca si o bucatica de paine de secara sau grau integral cu secara facuta de noi in casa (nu i-as da, dar e innebunita dupa ea si nu vreau sa o refuz prea categoric… aici dam deja in parenting ).
Daca nu bea suc de portocale la micul dejun, i-l dau peste zi sau ii dau alte fructe exotice, in special citrice pentru ca sunt bogate in vitamina C (e drept ca frunzele si alte legume sunt mult mai bogate in vitamina C, insa nu vreau sa o fortez cu ce nu accepta). Tot zilnic ii dau zmeura sau mure (am congelate de asta vara) sau boabe de rodie pentru ca stiu cat este de important sa consume zi de zi alimente puternic antioxidante.
PRANZ
La masa de pranz mananca o portie maricica de supa. Ori ii fac supa crema, ori un fel de minestrone – adica supa cu tot felul de legume tocate marunt, doar ca la noi minestrone schimba proportia radacinoase (cartof, morcov, patrunjel, pastarnac, telina etc) – alte legume (rosii, ardei, ceapa etc), in favoarea celor cu un continut mai mic de amidon. Fac supa foarte groasa si densa nutritiv, adica predomina legumele cu cea mai mare cantitate de nutrienti pe calorie.
Adaug dupa cum urmeaza:
- Crucifere: varza, broccoli, conopida sau gulie tocate foarte marunt. Atunci cand folosesc gulie, fac supa crema pentru ca gulia ramane tare si nu e foarte atragatoare
daca nu o blenduiesc. Varza si gulia pot foarte usor sa predomine in supa, insa atunci cand pun broccoli sau conopida, cea mica le prefera intr-o proportie mai mica.
- Ceapa si/sau praz mult, uneori si putin usturoi, pe care nu-l toc, ci doar il tai in 2 si il las in supa pentru cateva minute spre sfarsit.
- Leguminoase: la supa ii pun in special linte si fasole; nautul si mazarea le mananca separat.
- Alte legume sarace in amidon: ardei proaspeti sau deshidratati, rosii proaspete sub forma de suc de rosii facut de casa (fara sare si fara ulei) sau deshidratate etc. Folosesc si castraveti, insa doar in supe crude sau semi-crude.
- Ciuperci de padure romanesti organice ( fierte si congelate).
- Radacinoase: in special telina, apoi morcov, sfecla rosie, pastarnac, patrunjel si, ocazional, cate un cartof organic.
- Verdeata: patrunjel verde tocat, marar, oregano etc.
- Ii condimentez supa si cu turmeric, putina pasta de miso (o pasta facuta din boabe de soia fermentate, care ajuta digestia, la detoxifierea organismului etc), telina deshidratata si facuta pudra (telina este bogata in sodiu in mod natural si da un gust foarte bun mancarurilor), putin chimen, putin coriandru.
- Uneori ii adaug in supa bors, varza murata facuta in casa cu f putina sare sau lamaie… caz in care devine mai mult ciorba.
- Ii mai adaug dovlecel sau, uneori, chiar o bucatica de dovleac placintar tocat foarte marunt (dovleacul placintar da un gust foarte bun supelor).
- O data pe saptamana pun in supa o bucata mica de carne de pui de tara, fara piele si fara grasime (de regula o pulpa la o oala de ciorba).
Nu las legumele la fiert mai mult de 15-20 minute la foc mic, iar dupa ce sting focul adaug verdeata tocata marunt, condimentele, miso si un strop de ulei de masline sau cocos.
Pentru ca timpul nu-mi permite mereu sa ii fac supa din legume proaspete, am deshidratat si congelat spre sfarsitul verii foarte multe rosii, ardei, radacinoase, dovlecei, verdeata. In felul acesta imi este destul de usor sa ii prepar supele atunci cand sunt pe graba.
Uneori omit leguminoasele din supa si ii fac dupa masa o supica din linte precum in reteta asta sau ii fac alte combinatii din cateva ingrediente crude si cateva la aburi, la care adaug si seminte, migdale macinate.
DUPA MASA SI PE SEARA
Dupa masa mananca putin si des, astfel ca am mereu la indemana o rosie, un castravete, bucatele de avocado, cateva boabe de naut fiert sau falafel facut in deshidrator ca aici sau in cuptor, biscuitei sau grisine raw sau gatite la cuptor, fructele de care spuneam mai sus, tot felul de nuci si seminte (in special nuci clasice hidratate peste noapte, apoi deshidratate 12 ore, chia, in si canepa) si tot felul de alte bucate inventate sau adaptate de mine, crude sau gatite usor. Incerc sa echilibrez meniul ei zilnic, astfel ii dau dupa masa mai ales din grupele alimentare din care n-a mancat in prima parte a zilei.
PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA
Ii dau in fiecare zi produse de origine animala, mai exact iaurt din lapte crud de capra si galbenus de ou, plus carnea de pui pe care o pun in supa o data pe saptamana. In zilele in care ii dau iaurt, nu ii dau carne sau ou si invers.
SUPLIMENTE
Ii dau in continuare Marine Phytoplankton (cateva luni i-am dat alte multivitamine si minerale insa era un chin si am revenit la MP pentru ca este mai usor de administrat), vitamina D3 si DHA lichid. Iau si eu multivitamine si minerale, Omega 3, vitamina D3, pe care ea le primeste astfel si prin laptic.
Ocazional ii adaug superalimente in smoothie de fructe etc, insa ele nu reprezinta nicicum baza in meniul fetitei sau al nostru. O alimentatie variata, pe cat posibil cu produse organice este ceea ce ne intereseaza in primul rand.
Daca am omis ceva, revin.
Toate cele bune!
Update Intre timp am inceput sa introduc mult mai multe produse de origine animala in dieta noastra, inclusiv grasimi animale. Toate produsele animale sunt din sursa cunoscuta, organica, de la animale hranite aproape exclusiv cu iarba (iarna cu fan), iar in cazul pasarilor, hranite in mare masura fara cereale.
Leave a Reply