Nu High RAW pentru copii

De cand am scris acest articol si pana in prezent am continuat sa ma documentez zilnic, iar acum parerea mea este ca un meniu high raw nu este potrivit pentru cei mici, ca produsele de origine animala (doar organice, din surse cunoscute) nu trebuie sa lipseasca din meniul lor.

De mare importanta consider ca sunt (pe langa grasimile vegetale- in special unt de cocos) si grasimile animale. Laptele de mama contine peste 50% grasimi, in mare parte saturate, ceea ce m-a facut sa inteleg de ce cei mici au nevoie si in timpul alaptarii si dupa ce alaptarea nu mai este posibila, si de grasimi animale (saturate). Grasimile animale contin si vitaminele A si D, extrem de importante pentru oase (insist, doar de la animale organice, crescute cu iarba si carora nu li se dau hormoni).

De asemenea, nutrientii din anumite legume sunt absorbiti mai bine cand acestea sunt gatite. Chiar daca se pierd anumite vitamine, precum vitamina C, acest lucru poate fi corectat prin introducerea de alimente fermentate si, evident, prin consumarea altor legume si fructe crude.

Consider acum ca nucile si semintele trebuie consumate in cantitati mult mai mici, iar in unele cazuri trebuie gatite pentru a anihila cat mai multi antinutrienti.

Leguminoasele si pseudocerealele trebuie, ideal, hidratate, incoltite si fierte pentru ca nutrientii din ei sa fie asimilati intr-o proportie cat mai mare.

Asa cum am spus si mai sus, nici la acea vreme nu eram convinsa ca este un meniu complet. Acum cred ca sunt mult mai aproape de ceea ce au cu adevarat nevoie cei mici in ceea ce priveste alimentatia.

 

“Dupa un indrumar de tot mai raw pentru mamici (vezi link), m-am gandit ca a venit timpul sa dam bebelusilor ce-i al bebelusilor: un meniu high raw. Pe la 11 luni ale fetitei mele, am inceput sa scriu pe un carnetel toate combinatiile de alimente pe care i le faceam, tot ce accepta usor, ce adaugam daca respingea ceva ce totusi imi doream mult sa manance etc.

Probabil multe mamici se intreaba cum sa asocieze alimentele. Si pe mine ma preocupa subiectul, intr-un timp eram foarte atenta la asta, mai ales ca multi nutritionisti sugereaza ca nu e bine sa combini anumite produse. Unii sustin insa ca un stomac sanatos face fata mai multor tipuri de alimente in acelasi timp, in special atunci cand mancarea este raw, cu toate enzimele la datorie. Mizez pe faptul ca am facut o treaba bunicica cu fetita mea pana acum in privinta asta. In tot cazul, o urmaresc tot timpul si intervin atunci cand vad ca ceva nu-i prieste.

Nu spun ca nu trebuie avuta grija cu combinatiile alimentare, insa consider ca regulile trebuie oarecum personalizate. In bucataria clasica, de acord, proteina animala cu carbohidrati = prapad, in bucataria raw insa, lucrurile pot fi luate un pic mai relaxat. De pilda, stiu ca nu e bine sa amestecam nuci sau seminte cu fructe. Insa atunci cand nucile sau semintele ce urmeaza a fi consumate sunt lasate cateva ore la hidratat, devin mult mai usor de digerat. Mi se pare mai dezirabil a manca cat mai multe alimente in forma lor naturala, observand pe parcurs care asocieri pun probleme (baloneaza, constipa etc).

Acestea fiind spuse, iata meniul pe o saptamana creat la un moment dat:

Luni

– Smoothie din frunze verzi si fructe,

– Chia rasnita cu lapte migdale, para/mar/banana,

– Telina si morcov/pastarnac  piure si putin ulei de canepa sau Udo’s choice,

– Pasta de linte galbena fiarta cca 15 minute in putina apa la care adaugam (fara sa le fierb) ceapa, usturoi, frunze patrunjel pentru aroma.

Marti

– Smoothie din frunze verzi si fructe,

– Piure din sfecla rosie si mar bot de iepure (e mai dulce),

– Piure de avocado simplu sau cu para si seminte de canepa,

– Quinoa fiarta 10 minute cu putina vanilie si/sau scortisoara, gem din fructe deshidratate.

Miercuri

– Smoothies din frunze verzi si fructe,

– Hrisca incoltita, deshidratata si rasnita cu dovleac placintar si ulei de canepa sau Udo’s choice,

– Galbenus de ou simplu, cu putin lapte sau cu putina quinoa fiarta,

– Piure din telina cu mar.

Joi

– Smoothie din frunze verzi si fructe,

– Ovaz integral (inmuiat in prealabil) cu lapte de migdale, tahini, pudra de mesquite si para (de cele mai multe ori punem superalimente in smoothie si nu-i mai adaug in alte mancaruri – voi face o alta postare despre superalimente),

– Banana cu putina spirulina (da, a acceptat spirulina!),

– “Tot un fel de chia pudding” (vezi postarea).

Vineri

– Smoothie din frunze verzi si fructe,

– Piure din quinoa incoltita cu mar si seminte canepa,

– Jumatate de galbenus de ou (subtiat cu lapte),

–  Migdale incoltite, deshidratate si rasnite cu fruct.

Sambata

– Smoothie din frunze verzi si fructe,

– Hrisca incoltita, deshidratata, rasnita cu mar, avocado si ulei de canepa sau Udo’s choice,

– Supa crema de naut incoltit si fiert (la urma am adaugat, pentru gust, ceapa si frunze de patrunjel)

– Piure de cartof dulce cu tahini (a doua oara nu mi-am mai acceptat cartof dulce sub nicio forma).

Duminica

–  Vesnicul smoothie,

– Chia cu banana si lapte de cocos sau doar cu putin carob,

– Jumatate de galbenus de ou subtiat cu lapte,

–  Ovaz integral pus in apa calduta pentru a se inmuia cu putin lapte de migdale si mango deshidratat (lasat la hidratat peste noapte).

Nu am sa trec ora la care am hranit fetita pentru ca ii dau mereu la cerere, niciodata nu ii voi face un program strict de masa. Ii dau insa mereu intercalat, o masa de lapte si una cu mancare solida. Cantitatile pe care le accepta erau mici, asa ca incercam diverse de-a lungul unei zile.

In aceasta schita de meniu pentru bebe alimentele sunt gatite cu foc doar acolo unde am specificat clar.

M-am straduit sa ii gatesc preponderent din alimente organice; este extrem de important, nu doar pentru ca au mai putine pesticide si ingrasaminte, dar si pentru ca sunt mai bogate in nutrienti.

Nu mi-am pus foarte strict problema de a fi un meniu foarte complet, intrucat baza la 11 luni era tot lapticul meu. Sunt doar niste sugestii supuse mereu schimbarii si completarii. Ma interesa sa o obisnuiesc cu cat mai multe gusturi. Consider ca ar fi trebuit sa adaug mai multe legume in acest meniu, in special frunze verzi, insa pentru ca nu am avut acces la unele organice m-am resemnat cu multe fructe. Radacinoasele si leguminoasele au mai salvat nitel situatia.

Cred, de asemenea, ca ar fi trebuit sa ii dau mai des suc de fructe si legume, diluate cu 50% apa, pentru a o hidrata ceva mai bine. Acum fac asta dandu-i cu paharelul ei. Nu mi-a acceptat niciodata sticlute din acelea cu pai sau cu gaurele, insa ar bea orice din paharel, asa ca profit si-i dau acum, in fiecare zi, suc de legume/fructe si lapte de migdale etc cu paharul.

Nu m-am limitat la acel meniu, i-am tot introdus mancaruri noi si i-am scos de la 1 an o masa de lapte (acum are aproape 13 luni

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*