Odihna prin somn
Antichitatea l-a zeificat, numindu-l „Morfeu . Poetii, pictorii si sculptorii l-au eternizat prin operele lor. in zilele noastre s-a umanizat si a devenit un prieten tandru, capricios si foarte cautat.Viata noastra, bombardata de contradictii si stresuri, il influenteaza si-l indeparteaza de noi.
Somnul trebuie sa aduca relaxarea, dezintoxicarea trupului si a mintii, dupa o oboseala naturala, echilibrindu-ne si armonizindu-ne cu natura. Fara somn nu ne putem reface fortele pierdute si toxinele, ce se ivesc in urma eforturilor continui, ne doboara. El cere liniste, ore fixe, intuneric.In timpul somnului unele functiuni ale organismului se incetinesc (respiratia, pulsul etc.). Somnul normal este usor sau profund, fiind reparator si odihnitor, daca are durata suficienta.
Se intilnesc insa, adesea, tulburari de somn la majoritatea persoanelor prea obosite sau solicitate nervos. Aceste tulburari sint de diferite grade si duc la slabirea organismului, prin imposibilitatea refacerii fortei. Somnul poate fi astfel superficial, cu treziri frecvente, cu miscari agitate, cu vise urite (chiar cosmaruri), cu obosesii, care sperie si care pot produce palpitatii si transpiratie in timpul noptii si chiar strigate de spaima.
Astfel de tulburari pot sa apara la persoane care, obosite fiind, inainte de culcare au fost impresionate de unele discutii violente, de lecturi sau spectacole grele si stresante, cu actiuni neobisnuite.
Au tulburari de somn suferinzii de maladii digestive, hepatice, reumatism, cei accidentati si persoanele care au trecut prin situatii grele si au avut socuri psihologice sau solicitari prea mari. Uneori, unele bucurii mari ne alunga somnul.
Tulburarile de somn constau intr-o imposibilitate de a adormi imediat ca si in trezirile frecvente in timpul noptii, sau trezirea brusca dupa un somn insuficient. Aceste tulburari pot fi trecatoare, dar, daca au o durata mai lunga, atunci se instaleaza insomnia care cere masuri de combatere.
Stabilind cauza acestor insomnii, vom proceda la tratarea bolilor de care suferim, de genul celor enuntate anterior, dar si de artroza, intoxicatii, dureri de dinti, nevralgii. Vom apela deci la medic. Dar, este in interesul nostru sa evitam instalarea insomniei, culcindu-ne la aceeasi ora, fara sa avem un stomac plin, facind putina miscare inainte de a ne culca, aerisind bine camera de dormit.
Un somn reparator il putem avea inainte de orele 23.
Cum combatem insomnia
- Ne vom crea mici „ferestre1* — spatii de relaxare — de citeva minute, in timpul zilei. Vom munci normal, dar operativ, nu ne vom incarca stomacul cu hrana prea consistenta, mai ales seara. Este bine sa mergem pe jos cel putin 20 de minute inainte de culcare sau sa facem o gimnastica usoara.
- Camera de dormit nu trebuie sa fie supraincalzita (in anotimpul rece), aerul sa fie usor umed, avind pe radiator sau pe soba vase cu apa, pentru vaporizare.
- Ne vom izola de lumina strazii prin jaluzele sau draperii, ne vom izola de zgomot prin toate mijloacele (izolari fonice, burleti, covoare pe podea etc.Ziua, atunci cind ne odihnim, daca nu putem face intuneric acolo unde dormim, vom avea o masca neagra care sa ne acopere ochii, fie numai daca ne odihnim fara ca sa dormim, ceea ce ne va face bine si ne va calma.
- Temperatura de confort a camerei, difera de la individ la individ si o vom regla in raport cu circuitul nostru sanguin, cu virsta si preferinta.
- Pentru pastrarea formei coloanei vertebrale, care trebuie sa fie dreapta, si pentru a nu suferi oscilatii in timpul somnului, patul nu trebuie sa fie moale si nici prea inalt.
- Perna joasa nu oboseste ceafa, cea inalta predispune la artroza si la anchiloza gitului.
- Este necesar un singur pled si nu mai multe, dar acesta trebuie sa fie din lina, de calitate, calduros si usor. Pledurile multe opresc aerul sa patrunda, si impiedica respiratia porilor corpului.
- Imbracamintea pentru dormit va fi usoara, de bumbac sau de matase, cea din fibre sintetice irita pielea si opreste evaporarea transpiratiei. Ea trebuie sa fie larga si comoda.
- inainte de culcare se vor citi doar carti usoare, placute, vesele, care sa nu excite creerul noaptea.
- intrerupatorul de lumina este bine sa fie la indemina, ca sa putem stinge imediat lumina cind somnul ne va cuprinde.
- intunericul total grabeste somnul, dar unele persoane nu-1 pot suporta. in acest caz, se vor prefera luminile slabe sau lampile de veghe.
- Seara se vor evita certurile, discutiile serioase cu probleme care dau de gindit, ce pot produce cosmaruri sau insomnii.
- Somniferele luate fara avizul medicului nu sint recomandabile, fiindca obisnuiesc organismul si solicita marirea dozei pentru eficacitate.
- Idealul este sa ne obisnuim fara somnifere si este mai oportun sa combatem insomnia cu ceaiuri de plante: ca busuioc, tei, verbina, menta.
Leave a Reply