Femeia gravida poate sa practice sport?

Pe linga cele aratate, sa nu uitam faptul ca femeia din zilele noastre are alaturi de barbat, sarcini deosebit de complexe. Ea trebuie sa-si imparta timpul si energia ca sa poata indeplini atributiile familiale, profesionale si sociale. Datorita cauzelor enumerate, femeia renunta cu usurinta la cultura fizica, tocmai la acea activitate care i-ar mari capacitatea de munca, i-ar usura indeplinirea tuturor sarcinilor, printr-un corp robust si sanatos, menti- nindu-si echilibrul fizic si moral.

Cultura fizica ajuta femeilor tinere sau mature, sa-si mareasca puterea de munca si rezistenta la oboseala, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea calitatilor morale. Este un mijloc de prevenire a accidentelor, a imbolnavirilor si deformatiilor profesionale, de recuperare si reeducare functionala dupa caz. Este destul de greu sa convingi o femeie foarte ocupata, ca tocmai pentru ca este atit de ocupata, are nevoie de odihna activa, de gimnastica, in caz contrar, tirziu, cind oboseala se va face resimtita, isi va pierde forma si supletea feminina, se va ingrasa sau va slabi prea mult, puterile vor incepe sa scada si vor apare semnele timpurii ale batrinetii. Va trebui sa depuna eforturi mai mari, folosind medicamente, tratamente cosmetice etc. pentru a-si ascunde cel putin unele defecte care au aparut.

Or, cultura fizica dispune de mijloace variate, de exercitii ce se adapteaza si se vor grada si doza, in raport cu particularitatile fiecaruia.

Pregatirea fizica multilaterala constituie o baza temeinica  pentru starea de sanatate. Ea trebuie inceputa din timp, asiguri cresterea normala a copilului, dezvoltarea armonioasa a corpului, si expresivitatea miscarilor. La o varsta mai inaintata practicarea de exe citii fizice sau sporturi corespunzatoare virstei, pe iinga faptul ca vor asigu: mentinerea sanatatii, vor preveni semnele timpurii de imbatrinire.

Gimnastica ofera o gama larga de miscari, sporturi, ca: atletismul, inotul, schiul si patinajul avand o mare eficacitate, daca sint practicate cu respectarea regulilor de igiena, a odihnei, a alimentatiei si ingrijirii corporale. Exercitiile fizice stimuleaza circulatia singelui, determina o functionare normala a aparatului cardio-vascular, tonifica inima si mentin o circulatie activa in vase. Sint prevenite de asemenea depunerile de grasime pe inima, tulburarile de ritm si de tensiune, cianozarea si racirea extremitatilor etc.

Una din metodele de fortificare: inotul

Inotul bine practicat, activeaza fiecare muschi si modeleaza intregul corp. Deoarece el stimuleaza pofta de mincare si setea, vom avea grija sa consumam apa minerala sau sucuri de fructe, iar la prinz sa mincam cit mai multe cruditati, fructe si legume.

Femeia gravida poate sau nu sa practice cultura fizica?

In timpul sarcinii, organismul femeii sufera o serie de transformari, ce se produc treptat si care antreneaza toate functiile organice si psihice, in aceasta situatie, cultura fizica va contribui la dezvoltarea caracterelor feminine si va avea rezultate pozitive daca se va aplica un regim adecvat de cultura fizica pentru fiecare perioada, respectiv cea a sarcinii, apoi a lauziei si lactatiei. De retinut este faptul ca un regim de cultura fizica corect efectuat in timpul sarcinii, are efecte pozitive si asupra copilului.

Sedentarismul favorizeaza la gravide aparitia unor tulburari ale aparatului respirator, circulator, digestiv si de nutritie. Se accentueaza tendinta la constipatie, iar prin supraalimentatie se ingrasa si devin obeze.

Aceste tulburari pot fi prevenite si chiar combatute prin cultura fizica, dar efectuarea de exercitii nu se va incepe dccit in urma indicatiilor medicului.

Paralel cu aceste exercitii, plimbarile pe jos in aer liber ii pot fi de asemenea de un real ajutor. intre cadrele medicale de specialitate si gravida trebuie sa existe o colaborare strinsa; nu este permisa nici un fel de delasare, indiferenta sau neglijenta.

in perioada lahuziei, sedentarismul si inactivitatea pot duce la ingrasare si deformarea corpului. Exercitiile de cultura fizica vor contribui ca musculatura corpului sa-si recapete functiile motorii si organice, ele trebuie insa indicate de specialisti cerind dozare si prudenta, dupa starea fiecaruia.

Alaptind, femeia va efectua anumite exercitii pentru a corecta unele atitudini gresite sau a preveni aparitia unor deficiente datorate oboselii, curbarea spatelui in timpul alaptarii etc.

Relaxarea, stiinta a odihnei

Relaxarea, nu se poate obtine prin simplul fapt ca ne intindem picioarele pe un scaun sau pe pat. In realitate, relaxarea inseamna destinderea tensiunii musculare insotita insa de destinderea sistemului nervos.Ea este o metoda de odihna care se invata si ne ajuta la obtinerea starii de deconectare, iadepartind tensiunea nervoasa, echilibrind consumul de energie printr-o recuperare mult dorita. Odihna dirijata exercita asupra intregului organism o influenta pozitiva, prelungeste viata si ne ajuta la gasirea echilibrului necesar.

Dupa intoarcerea de la serviciu, 15—20 de minute de odihna reprezinta o destindere fizica si psihica, absolut necesara datorita ritmului trepidant de viata, zgomotului marilor orase, muncii fizice si activitatii psihice intense ce-o desfasuram. Oboseala si lipsa de timp sint dusmani ai frumusetii si ai echilibrului femeii active. Cele 15—20 de minute de relaxare se impun, si ni le putem permite prin autoeducatie si vointa.

Relaxarea psihica se refera desigur si la alt aspect al autoeducatiei, care ne-ar sili ca in timpul activitatii sa nu fim preocupate de problemele familiale, dupa cum ajunse acasa, sa nu ne preocupe cele profesionale.Relaxarea in adevaratul sens al cuvintului trebuie sa rezulte dintr-o disciplina proprie a vietii, fiind necesar sa ne adaptam si sa ne limitam munca si placerile in raport cu posibilitatile noastre fiziologice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*