Vara tenul are de suferit?Dar iarna?

INGRIJIREA TENULUI IARNA

Unele persoane prefera concendiul vara, altele iarna, la munte. In acest ultim caz sint necesare unele masuri speciale de protejare a pielii. Acrul de munte reimprospateaza functiile vitale ale organismului, purificind sistemul respirator, oxigenarea tesuturilor facindu-se in conditii mai bune. Soarele actioneaza asupra rezervei de vitamina D, tonifica pielea, indiferent de tipul de piele; totusi datorita vintului, gerului, umezelii, fata trebuie protejata ziua si noaptea, aplicind o crema hidratanta, recomandare valabila si pentru persoanele cu pielea grasa.Dar aerul de munte are influenta si asupra parului. Protectia acestuia cu o boneta de lina, ne va feri de raceala si va proteja parul de factorii atmosferici. Miinile vor fi unse de asemenea cu o crema protectoare.Deodorantul este absolut necesar, dat fiind imbracamintea mai groasa. Pentru a pastra picioarele calde, este bine de pus in incaltaminte o pluta, pisla sau chiar o foaie de hartie.

INGRIJIREA TENULUI IN ANOTIMPUL CĂLDUROS

 Vara tenul are de suferit, porii se dilata, secretiile sint mai accelerate, caldura marc face ca tenul sa fie unsuros, sa luceasca datorita transpiratiei excesive.

  • Pentru a evita luciul obrazului, dupa toaleta de dimineata, indiferent daca ne fardam sau nu, se recomanda o pulverizare a fetei cu o infuzie florala, in cazul tenului uscat, sau cu apa de alaun 1 %in cazul tenului gras. Persoanele cu tenul excesiv de gras pot trece pe fata o bucatica de gheata invelita in tifon, cu conditia insa sa nu sufere de cuperoza.
  • Pentru prevenirea dilatarii porilor se vor aplica masti cu fructe si legume.
  • In acest anotimp pielea, in general, nu necesita prea multa crema, cu exceptia tenului excesiv de uscat.
  • In perioada de vacanta se recomanda ca fardul sa fie cit mai discret posibil, putina pudra fiind adesea suficienta, dar nu in nuante prea inchise, cind obrazul poate parea patat.
  • Pentru seara se recomanda un machiaj mai intens, dar natural, care sa scoata mai mult in evidenta culoarea ochilor.
  • Rujul de buze va fi in tonuri de roz. Sprincenele si genele vor fi periate cu ulei de ricin, iar pleoapele machiate in culori pastel.

In acest sezon exista pericolul dilatarii porilor, fapt observat la revenirea din concediu, cind bronzul incepe sa dispara, iar porii apar vizibili. Foarte indicate sint cremele hidratante, lotiunile florale, apa de castraveti; in nici un caz nu se vor folosi lo-tiuni alcoolice puternic astringente. Pe fata se va aplica putin fard de obraz, iar sprincenele vor fi bine conturate. Pentru buze se va folosi un ruj gras, mai deschis, care sa contrasteze cu albul dintilor si bronzul pielii. Fondul de ten va fi fluid, hidratant.

INGRIJIREA TENULUI TOAMNA

Toamna este anotimpul cel mai bun pentru inceperea unor tratamente cosmetice, efectuind un autocontrol cit mai obiectiv pentru rectificarea unor deficiente si pentru a face fata anotimpului rece.

  • Pentru mentinerea nuantei pe care a capatat-o pielea in timpul verii, putem folosi un produs pentru bronzare sau lampa de ultraviolete, desigur daca pielea nu a suferit din cauza soarelui, vintului sau apei de mare.
  • Sub machiaj vom aplica o crema hidratanta, iar seara dcmachierea va fi facuta tot cu un lapte hidratant, aplicind apoi o lotiune tonica (fara alcool) si o crema de noapte antirid.
  • In cazul in care pielea a avut de suferit, se recomanda un tratament la cosmeticiana, care, dupa caz, va face un gomai sau un peeling. In felul acesta tenul va aparea mai luminos si mai sanatos. in lunile de toamna machiajul zilnic va fi discret. Vom folosi un fond de ten foarte fluid-hidratant.
  • Pe cat posibil vom evita pudra, iar pe buze vom aplica un ruj gras. S-ar putea ca parul sa fie decolorat, iar organismul sa se readapteze mai anevoie la vechiul stil de viata. in acest scop se recomanda dusul si masajul zilnic, de asemenea gimnastica si frictionarile care sa activeze circulatia sanguina, iar parului o baie de ulei vitaminizat.
  • O cura de struguri si mere va contribui la vitalizarea organismului. Strugurii pot fi folositi si la realizarea unor masti cosmetice, indicate tenurilor patate, deshidratate si uscate.Tot cu suc de struguri si cu zeamil (amidon de porumb) putem face o masca moale, la care adaugam citeva picaturi de lamiie, indicata tenurilor patate.
  • Dimineata dupa ce stergem fata cu lapte demachiant, putem stoarce pe fata, pleoape si git, 2—3 boabe de struguri.

Toamna fiind un anotimp de tranzitie, in special spre sfirsitul ei, apar schimbari bruste de temperatura, care impun masuri de protectie pentru a pastra pielea neteda si catifelata. in acest scop pot fi folosite cremele grase pentru obraz si cerat labial pentru buze.In cazul cind ni s-a ridat tenul, putem aplica o masca din pinza imbibata cu ulei de masline caldut, mentinind-o timp ede 20—30 de minute. Peste masca se va aplica o hirtie de pergament pentru a mentine caldura constanta.Daca tenul este patat sau pistruiat, toamna este anotimpul cind se face un tratament pentru atenuarea acestor neajunsuri. In acest scop, dupa caz, se vor folosi lotiuni si creme continind hidro- chinona, perhidrol sau in cazuri mai rebele creme pe baza de saruri de bisinut si mercur

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*