INGRIJIREA NASULUI ACASA

Nasul constituie un element important al armoniei faciale, cea mai mica schimbare a formei nasului modificind figura.

Exista unele neajunsuri ale pielii nasului, citind in acest sens o piele uscata, care se descuameaza si se rideaza cu usurinta. In aceste situatii:

  • se va spala portiunea respectiva cu lapte caldut sau se vor aplica comprese inmuiate in lapte;
  • se vor efectua masaje cu o crema hranitoare sau cu ulei vitaminat.

In general, pielea nasului este grasa, ceea ce duce la formarea punctelor negre care vor fi stoarse la 2—3 saptamani. Daca pielea nasului este lucioasa, se recomanda:

  • frecarea lui in fiecare seara — cu o tarita cosmetica (o parte faina de porumb si doua parti tarite de griu).

Iarna, nasul se inroseste la frig, roseata care poate sa persiste si cind da de caldura. Consultarea medicului devine necesara, putind fi vorba de circulatia defectuoasa a singelui, tulburari nervoase, o digestie lenta sau chiar de cuperoza. in scopul de a preveni aceasta neplacere indicam unele masuri:

  • nu se va iesi direct dintr-o incapere prea calda, in frig si in general se vor evita schimbarile bruste de temperatura. Daca totusi este necesar, se va acoperi nasul cu un fular de lina. Se va aplica pe nas, ca si pe obraz, o crema protectoare.

Pentru activarea circulatiei singelui, se va masa nasul timp de 2 minute, cu o pomada continind: lanolina, vaselina, borax si tinctura capsici. Se poate de asemenea folosi o solutie din alaun, acid acetic si tinctura de benzoe care se va aplica sub forma de comprese.

Tratamentul se va efectua zilnic timp de o saptamina, se face o pauza de citeva zile apoi se reia.

Se pot aplica si comprese inmuiate intr-un macerat de radacina de nalba, timp de citeva minute, de 2—3 ori pe zi.

Se recomanda de asemenea, comprese cu apa calduta in care s-a dizolvat putin bicarbonat de sodiu.

Uneori, dupa o masa copioasa, poate aparea o roseata a nasului, datorita unei digestii necorespunzatoare sau unei alergii fata de unele alimente. in acest caz se vor aplica comprese cu infuzie de musetel la care s-a adaugat un anticongestiv; se va evita consumul de conserve, condimente, grasimi, mezeluri, sosuri, bauturi alcoolice etc.

Pielea nasului se modifica si in acneea rozacee cind porii apar dilatati, culoarea devenind rosie sau chiar rosie-violacee, dupa stadiul bolii. Un stadiu avansat al acneei rozacee il constituie „rinofima”.

Evolutia bolii incepe la virsta adulta, ea agravindu-se pe masura ce trece timpul. in prima faza sint recomandate lotiunile cu sulf, ihtiol, rezorcina sau aplicatii de zapada carbonica. in caz de esec, singurul remediu ramine chirurgia estetica.

Nasul fiind in permanenta expus prafului exterior devine si sediul unor secretii mai mult sau mai putin abundente ceea ce necesita o ingrijire atenta.

Impotriva transpiratiei nasului, se poate folosi o solutie pe baza de alcool, sulf precipitat si apa de roze.

Mentionam si faptul ca astazi chirurgia estetica este in masura sa modifice forma nasului, in scopul de a contribui cit mai mult la obtinerea unui aspect placut, la armonizarea trasaturilor fetei.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*