Cum iti poti prepara produse cosmetice chiar la tine acasa?

Cum iti poti prepara produse cosmetice

chiar la tine acasa?

 

 

PRODUSE COSMETICE CU MIERE Șl DERIVATELE SALE

 

Masca- 1 lingura miere de albine se amesteca cu faina pina la consistenta unei paste, care este indicata in tratamentul crapaturilor buzelor si crapaturilor ale sinilor femeilor care alapteaza.
Untul de cacao este folosit la prepararea cremelor; se poate folosi ca atare ca demachiant, trecind pe fata o bucata de unt de cacao, care la caldura pielii se topeste incorporind impuritatile de pe fata. Se indeparteaza cu ajutorul unui tifon.
Uleiuri si produse minerale: Uleiul de parafina (ulei de vaselina) este folosit la prepararea cremelor grase, a cremelor de zi, a cremelor de curatat, brian- tine, uleiuri de par etc.
Parafina solida se utilizeaza in special pentru prepararea mastilor de parafina. De preferat este realizarea unui amestec de parafina solida 70 g, ceara 10 g, ulei de parafina 20 g, care se topesc pe baia de apa. Aceasta masca formeaza prin racire o pelicula sub care pielea transpira. Daca inainte de aplicarea mastii intindem un strat de crema hranitoare, pielea va absorbi cu usurinta crema, rezultatele obtinute fiind satisfacatoare. Este indicata tenurilor excesiv de uscate si ridate.
Vaselina alba intra in compozitia anumitor creme de demachiat, a brian- tinelor solide etc. Se poate aplica pe piele in cazul miinilor aspre, a calcailor crapate etc.
Colofoniu — saciz — este folosit la prepararea depilatoarelor si a fixativelor pentru par.

Grasimile animale

Untura de porc poate fi folosita la prepararea unor creme cosmetice, unguente, in amestec cu camfora 10%, benzoe, amidon sau oxid de zinc. Se foloseste din ce in ce mai rar pentru ca rincezeste cu usurinta.
Lanolina intra in compozitia multor creme nutritive, hidratante etc. Se poate folosi ca atare sau ca lanolina hidratata, pe care o obtinem topind lanolina pe baia de apa, adaugind cu incetul apa si amestecind pina la racire ca sa se omogenizeze (se folosesc 25 g apa la 75 g lanolina).
Cetaceul — spermantet — folosit la creme, carora le da consistenta mai mare si putere de emulsionare.

 

Alte produse

 

Amidonul. Se foloseste amidonul de orez, griu, porumb. In amestec cu acid boric si borax este folosit contra eczemelor. Cu glicerina se prepara glicerolatul de amidon, indicat pentru ingrijirea pielii aspre, crapate, arse si degerate de la miini si picioare.

Baile cu amidon se recomanda in tratamentul urticariilor, eritemelor. Are actiune calmanta, emolienta si sicativa.
Caolinul intra in compozitia mastilor cosmetice amestecat cu galbenus de ou, cu sucuri de fructe, infuzii de plante etc.

  • Caolin, suc de rosii, glicerina, cite o lingura, masca indicata tenurilor seboreice cu puncte negre.
  • Caolin o lingura, miere o lingura, crema grasa 5 g, fructe (date prin razatoare sau zdrobite) 1 lingura — indicata tenului uscat.
  • Caolin 25 g, tarite de griu 10 g, miere 10 g, infuzie de plante 30 g — indicata oricarui tip de ten.
  • Se foloseste de asemenea la prepararea pudrelor de fata iar in industrie pentru pasta de dinti si articole de parfumerie.

Drojdia de bere este folosita in cosmetica la prepararea mastilor.

  • 25 g drojdie de bere proaspata, amestecata cu infuzie de musetel, se foloseste ca masca pentru tenul uscat si normal.
  • 30 g drojdie de bere, 1 lingura glicerina, 1 lingurita zeama de lamiie, este indicata tenului gras cu porii deschisi si tenului normal.
  • 25 g drojdie de bere, 1 lingurita miere, 1 lingurita caolin, apa. Masca indicata tenului uscat si) normal.
  • 10 g drojdie de bere, 1 galbenus de ou, 1 lingura suc de lamiie. Masca indicata pentru albirea si inviorarea tenului.
  • 20 g drojdie de bere, 1 lingura tarite de griu, 3 linguri suc de lamiie. Masca indicata tenurilor patate, pistruiate cu porii deschisi.

Faina de orez: 3 linguri faina de orez, 1 lingurita miere, 1 albus de ou, rosie bine coapta.
Albusul de ou se bate spuma, se adauga mierea si faina de orez, la sfirsit, rosia.
Glicerina: utilizata mult in prepararea unor produse cosmetice ca lotiuni pentru ingrijirea miinilor, glicerolat de amidon etc.

Namolul. Prin aplicarea mastilor cu namol, se realizeaza un schimb intre elementele ce le contine namolul si celulele fetei. Astfel, fierul din namol stimuleaza circulatia sanguina, sulful este indicat pielei acneice si iritate, iodul si magneziul ajuta la combaterea imbatrinirii timpurii a tesuturilor, elementele organice (planctonul) ajuta la curatirea pielei in profunzime. Masca cu namol se prepara prin amestecarea namolului cu apa calda pina se obtine o pasta; se aplica calduta, intinzind-o intr-un strat de 2 mm grosime; deasupra se pune un pansament impermeabil. Masca se pastreaza timp de 30 minute dupa care se indeparteaza cu apa calduta, apoi se clateste fata cu apa rece.Indicata pielei grase, seboreice, acneice.

Oul poate fi folosit pentru orice tip de ten. Seara putem folosi galbenusul de ou ca demachiant in locul sapunului. Oul poate fi folosit ca atare sau frecat cu o lingurita de ulei. Se poate pastra 2—3 zile: 1 galbenus de ou, 1 lingurita ulei vegetal, sucuri de fructe.

a)Cantitatile si le poate potrivi fiecare, dupa necesitate si posibilitati. Important este ca masca obtinuta sa nu stringa pielea. Indicata tenului uscat.

b) 1 albus de ou, 1—2 linguri zeama de lamiie sau portocala, 1 lingura glicerina, 1 lingurita caolin. Indicata tenului gras.
c) albus de ou batut spuma amestecat cu 1 lingura zeama de lamiie. Dupa uscare se clateste obrazul cu apa rece, in care s-a adaugat 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Indicata tenului gras cu porii deschisi.
d) 1 albus de ou, 1 lingura suc de capsuni, 1 lingura lapte proaspat, 1 virf de cutit de bicarbonat de sodiu, 2 lingurite malai. Masca indicata tenului gras.
e) 1 albus de ou, 10—15 boabe de struguri albi, zeama de la 1/2 lamiie, 2 linguri floare de soc.
Se zdrobesc strugurii, se trec prin sita sau se storc cu mina, se adauga zeama de lamiie, albusul batut spuma si floarea de soc. Pe ntru a da consistenta se adauca 1—2 linguri de malai. Indicata tenului cu porii dilatati.
f) 1 a bus de ou, 2 linguri faina de malai.
Se bat* albusul cu telul, se amesteca cu malaiul. Se intinde pe obraz si git. Dupa 15 minute se indeparteaza eu ajutorul unei bucati de pinza. Se spala fata cu apa calda, apoi cu apa rece. Indicata pentru pielea asfixiata, patata, imbicsita.
g) 2 albusuri de ou, alcool 40 g, sucul unei lamii.
Albusurile se bat spuma, se adauga alcoolul cu sucul de lamiie in suvite. Indicat tenului gras ca lapte demachiant.
h) 2—3 galbenusuri de ou, 30 g rom, 10 g ulei de ricin.
Se face un amestec cu care se frictioneaza pielea capului, se lasa 1/4 ora, dupa care se spala parul si se clateste cu apa; in ultimul clatit se adauga putin otet. Șampon pentru parul uscat si normal.

Perhidrolul. Antiseptic si decolorant. Folosit pentru decolorarea parului, in cremele contra pistruilor, in apele de gura.
5 g perhidrol la 25 g coldcrema. Perhidrolul se adauga in coldcrema picatura cu picatura si se amesteca continuu. Indicata pentru tenul patat, cu pistrui. Deoarece isi pierde repede din eficacitate, trebuie preparat in cantitati mici.

Sulful. Intra in compozitia cremelor si pudrelor folosite in tratamentul acneei pina la 10% in creme, si pina la 20% in pudre. Pentru bai: 100 g sulf floare, 1 kg sare la o baie fierbinte; are actiune antireumatica.
Sapunul de sulf se utilizeaza in tratamentul acneei, fiind antiseptic si antiparazitar. Intra de asemenea in compozitia preparatelor contra matre- tei si in formulele preparatelor pentru ondulatii permanente.
Talcul. Se foloseste pentru pudrat pielea copiilor dupa baie, in pudrele pentru ingrijirea picioarelor, pudre dezodorizante; precum si in diferite preparate pentru unghii.
Taritele de griu. Indiferent de natura tenului, o data pe saptamina se recomanda sa se spele fata cu tarite inmuiate in prealabil cu infuzie de musetel. Se freaca bine pielea pentru indepartarea celulelor moarte, apoi se clateste cu apa rece.
Tarite, faina de malai in parti egale si 1 albus de ou. Masca indicata tenurilor imbicsite, patate.
Varul. Apa de var: 5 g var nestins la 250 g apa. Dupa ce s-a topit, scurgem incet apa intr-o sticla, lasind drojdia de var la fund. Din 100 g apa de var amestecata cu ulei in cantitati egale, se obtine un liniment folosit contra arsurilor provocate de razele solare.
Acid boric. Datorita actiunii bacteriostatice si antifungice in asociere cu talc, amidon, oxid de zinc, este folosit in compozitia diferitelor pomezi, pudre, lotiuni etc.
Alcoolul — spirtul rectificat — spirt alb. Intra in compozitia diferitelor formule de lotiuni tonice, astringente pentru par si fata, samponuri alcoolice, briantine etc. si alte produse de par- fumerie.
Amoniacul — folosit ca adjuvant in produsele pentru colorarea parului. Intra in compozitia cremelor de zi, preparate prin saponificare.
Atentie: nu se foloseste decit in concentratie de 25%, fiind caustic.
Boraxul este folosit la prepararea cremelor de zi, a coldcremelor si a unor lotiuni alcaline, destinate ingrijirii tenurilor acneice.
Camfora — folosita in special sub forma de spirt camforat sau apa cam- forata in unele eczeme ale fetei (foliculita). Fiind dezinfectant si antipruri- ginos intra in compozitia diverselor creme si lotiuni indicate ingrijirii tenului gras, seboreic.
Clorura de sodiu (sarea), folosita pentru bai, in unele loctiuni pentru par, In frictiuni ca stimulent. in apa de clatit parul 1 lingura sare la 2 kg apa, stimuleaza cresterea parului.
Formolul este folosit ca dezinfectant, antiseptic, germicid, astringent si ccnservant. Atentie! in concentratii mari irita pielea Intra in compozitia lotiunilor folosite in tratamentul transpiratiei excesive la miini si la picioare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*